Bijen gebruiken uitgebreide patronen in hun bewegingen en scheiden stoffen af om iets duidelijk te maken aan andere bijen. Die weten vervolgens precies wat er wordt bedoeld door gebruik te maken van hun antennes met gehoorzintuigen en van de zenuwuiteinden in hun poten.

Mensen beschikken over veel meer mogelijkheden dan bijen om onze bedoeling duidelijk te maken en die van anderen in te chatten. Toch gaat dat vaak mis, we schatten signalen van anderen verkeerd in en we stralen met onze eigen communicatie iets anders uit dan we denken. Om, net als bijen, het maximale uit onze mogelijkheden te halen en onze persoonlijke communicatie te verbeteren, biedt Bij-werking sinds 2012 een variëteit aan activiteiten aan.

De cursus presentatievaardigheden leerde me hoe ik door anderen werd gezien tijdens het geven van een presentatie. Het heeft me laten zien waar mensen op letten, zich aan ergeren, maar ook hoe ik het publiek enthousiast en geboeid kan houden

Esther Rozeboom

Ik heb genoten van de feedback die je aan een van mijn tutorgroepen gaf, maar helemaal van de uiteindelijke presentaties! Was erg leuk om de verbetering te “voelen”, ook om terug te kijken op jouw commentaarformulier en dan de verbeteringen scherp te hebben.

Kees Slump